KATAJAINEN KANSA – taidetta purkutalossa, Mäntyharju

17.6.–31.8.2017 / Group Exhibition »

Taidekeskus Krimin ja Katajaisessa kansassa esillä olevan kokonaisuuden taustalla on Imatran Koulukadulla sijaitseva talokaksikko, jossa on asunut taiteilijoita ja taideopiskelijoita yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Tuona aikana Krimille on muodostunut oma mikrokulttuuri. Taidekeskus on toiminut A-talossa vuodesta 2015 asti. Nyt talojen elinkaari on päättymässä; Krimi tyhjenee vuoden loppuunmennessä ja talot tullaan purkamaan.

Huoneisto 1A3:

Katajaisessa kansassa Krimi tuo purkutuomion saaneet asuintalonsa toisen purkutalon tiloihin. Krimin taiteilijat Paula Saari, Janette Holmström, Susa Walve ja Jussi Nykänen osallistuvat näyttelyyn ryhmäprojektillaan Krimiläinen kansa. Asukkaat ovat pohtineet projektissaan, mitä jää jäljelle kun koti irtaimistoineen katoaa ja yhteisö hajoaa. Osana projektia nähdään venäläisen Ksenia Voronchikhinan videoteos Ring, joka kuvaa ajankulkua ja vanhassa puutalossa elävän yhteisön elämää.

Taidekeskus kutsui mukaan myös taiteilijoita, joilla on jonkinlainen yhteys Krimiin ja jotka ovat teoksissaan pohtineet tilan merkitystä ja elämän kiertokulkua.

Huoneisto 1A1:

Kaija Hinkulalta on Mäntyharjulla esillä maalauskokonaisuus, joka on viimeksi ollut esillä Taidekeskus Krimillä. Öljyvärimaalaukset käsittelevät väliaikaisuutta ja kuolemaa vanitas-perinteen kautta. Hinkula on myös Krimin talojen entinen asukas.
Tapio Mömmö, surrealistisia öljyvärimaalauksia on niin ikään nähty myös Krimin seinillä. Teoksia voi tulkita niin ulkoisen ja sisäisen kuin fyysisen ja aineettoman tilan tutkielmina.

Huoneisto 1A2:

Iitta Pieti, joka puolestaan kiteyttää purkutalon hengen kirjaimellisesti hengittävällä tilataideteoksellaan. Teos on esitetty edellisen kerran imatralaisessa autiotalossa vuonna 2016.

www.katajainenkansa.fi