KYLLÄ / Riihimäen Taidemuseo

KYLLÄ / Riihimäen Taidemuseo 7.10.2017–28.1.2018

7.10.2017–28.1.2018 / Group Exhibition »

Miia Autio, Edwina Goldstone, Reetta Gröhn-Soininen, Mikko Haiko, Sini-Meri Hedberg, Mollu Heino, Kaija Hinkula, Niina Huovinen, Sara Ilveskorpi, Sanna Kananoja, Laura Lappi, Maija Lassila, Hanna Makkonen, Leena Niivuori, Joel Rahkonen, Margarita Rosselló Ramón, Hanna Råst, Mia Saharla, Jukka Silokunnas, Johanna Sinkkonen, Suvi Suikki, Jonna Suurhasko, Ona Taskinen

” K y l l ä ” on myöntävä vastaus kysymykseen. Kyllä kokemukselle, elämälle, tunteelle tai teolle. Spontaani hyppäys,välitön innostus, läsnäolo ja improvisoidun käsikirjoituksen seuraava sivu. Kyllä edustaa avoimuutta, uteliaisuutta ja rohkeutta. Kun ”ei” merkitsee kieltäytymistä ja yritystä pysäyttää, kyllä tarttuu kysyjää kädestä. Se on viisikirjaiminen huudahdus yhteisöllisyyden ja seikkailun puolesta.

Myöntävä vastaus on myös riski. Kyllä on sitä helpompi lausua mitä turvallisemmasta tai tutummasta asiasta on kyse. Tutuimmat asiat ovat kuitenkin harvoin niitä ikimuistoisimpia. Suuret kertomukset palautuvat oikealla hetkellä kuiskattuun tai karjaistuun kyllä-sanaan. On sanottava kyllä yhä uudestaan ja uudestaan. Tuntemattomasta kasvaa ystävä, ongelmasta mahdollisuus, arjesta juhla. Yksi kyllä avaa oven, toinen kyllä vie peremmälle. Kyllä laventaa tavallisen tiistain päiväksi, jona se tapahtui.

Taide ei tunne kaupunkien tai kuntien rajoja. Taidetta ei tehdä vain Helsingissä vaan ympäri Suomea. Sato korjataan siellä, missä intohimo, rakkaus ja kärsivällisyys ovat läsnä. Kyllä-näyttely sanoo ei eriarvoisuudelle ja alueelliselle jakautumiselle. Valtakunnallisessa, avoimen haun periaatteelle rakentuvassa Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton vuosinäyttelyssä kyse ei ole siitä, kuka tuntee ja kenet. Keskiössä ovat taideteokset ja niiden potentiaali. Kyllä voi olla intuitiivinen ja välitön. Toisinaan ujo ehkä tai epävarma puhkeaa vastaansanomattomaksi kylläksi ajan myötä.

Kyllä sanoo näyttelynä kyllä läsnäololle, yksityiskohdille, kepeydelle, pohdinnalle, ystävyydelle, kauneudelle, keskustelulle ja muutokselle. Näyttelyn ovat kuratoineet Eeva Holkeri, Aleksandra Kiskonen, Mariliis Rebane ja Anna-Kaisa Rastenberger.